Ja, sporten! Zin in bewegen; tekst door Koen

Posted by on apr 6, 2016 in Nieuws van Titurel, Titurel Leeft
Ja, sporten! Zin in bewegen; tekst door Koen

Tijdens de door Titurel georganiseerde ouderdag afgelopen september, wisselden we samen met ouders en familie van gedachten over een aantal thema’s. “Sport en beweging” en “Gezonde voeding” waren twee onderwerpen tijdens deze bijeenkomst – we bespraken wat we belangrijk vinden, wat aandachtspunten zijn.
In samenspraak met de cliëntenraad van Stichting Titurel werden twee projectgroepen opgestart, een projectgroep “Sport en beweging” en een projectgroep “Gezonde voeding”.  Beide thema’s staan hoog op de agenda binnen onze organisatie en de projectgroepen zijn enthousiast van start gegaan. Hieronder vindt u een verslag van de eerste bijeenkomst van de projectgroep ‘Sport en beweging’, wat we zoal samen vaststelden en waar we mee aan de slag gaan.  Verslagen van activiteiten leest u terug onder “Titurel leeft”!

Eigenlijk kunnen we sport en beweging op Titurel in drie gebieden verdelen:

  • ‘Vrije tijd sport’ in en rond Titurel
  • Beweging tijdens de werkactiviteit
  • Extern sporten

 

  1. beweging

Hoe en wat ondernemen we reeds op het gebied van beweging binnen Titurel ?
Wanneer we al pratend onze bewegings-activiteiten zo benoemen, doen we stiekem toch al heel wat…”stiekem” omdat het niet in een plan is opgenomen; de activiteiten zitten veelal een beetje verstopt in onze dagelijkse activiteiten en werkzaamheden.

Fietsen
Zo fietst een aantal bewoners ‘s ochtends vanaf de woonlocatie in Hoogerheide naar Putte en ’s middags weer terug naar huis; daarbij leggen ze dagelijks in totaal een parcours van 8 kilometer af. Misschien kunnen diegenen die per scooter, brommer of auto komen hun voertuig wat vaker laten staan en ook kiezen voor een fietstocht (of fiets met hulpmotor)? Bewoners die dagelijks naar hun werkgebied(dagbesteding) lopen of fietsten, maken telkens een mooi tochtje door het bos. Ook wie buiten Titurel aan het werk is, bijvoorbeeld bij Jagersrust, VOF de Weert, Vraag&Aanbod of de Intratuin neemt de fiets om op bestemming te komen.

Werkgebieden
Wat te denken van onze eigen actieve werkgebieden, zoals in de bosbouw: we zagen, klieven, maaien, snoeien, sjouwen, stapelen, vegen, harken… daar komen beslist zweetdruppels aan te pas! Ook tijdens het verzorgen van de dieren zijn we lekker bezig: wandelen met paarden,uitmesten van de stallen, aanvullen van het kuilvoer, sjouwen van het vlas, wandelen met de honden… .

Euritmie
Euritmie is een moderne bewegingskunst, ontwikkeld en geïnspireerd vanuit het antroposofische gedachtegoed. In deze kunstvorm wordt het karakter van een muziekstuk of een gesproken woord door bewegingen zichtbaar gemaakt. Hierbij is het totale wezen – lichaam, hart en ziel – het instrument van de kunstenaar,de euritmist. Tijdens de euritmie wordt elke maandag hetzij in (een wisselende) groep hetzij individueel op muziek bewogen.

Zwemmen, knotten… en (best veel) andere ‘buiten de deur’ activiteiten
Om de week gaat een aantal bewoners van Titurel op de dinsdagavond zwemmen, bewoners kunnen zich hiervoor opgeven. In het voorjaar gaan we samen driemaal knotten. Dit zijn zeer actieve dagen waarbij we werken, zagen, sjouwen in de buitenlucht. Het uitgangspunt van deze activiteit  is dat alle bewoners mee gaan.

Eenmaal per jaar nemen we deel aan het NAC (Rabobank) G-voetbaltoernooi in Breda en één tot tweemaal per jaar gaan we zwemmen in Goes. We gaan jaarlijks dauwtrappen op Hemelvaartsdag: bij het ochtendgloren maken we een flinke wandeling.
Tijdens de pauze momenten spelen verschillende bewoners een potje tafeltennis. En zodra het buiten lekker weer is, gaan ze weer het badmintonveld op en voetballen op het grasveld. Gezinshuisouder Anita maakt regelmatig een wandeling in het bos waar een aantal bewoners graag bij aansluit. Ook in de avonduren en tijdens weekends is er gelegenheid om lekker te gaan wandelen of fietsen.

Hoe kunnen we het sporten en bewegen meer ‘structureren’?
Hoe zorgen we ervoor dat we iedereen betrekken bij sporten en bewegen? Naar advies wat een trainer zou geven besluiten we “simpel en klein” te beginnen. Laten we uitkijken voor een valse start en zorgen dat we samen de finish over komen!

Klein beginnen, hoe doen we dat?
We denken aan samen gymmen, wandelen, fietsen, rek en strek oefeningen tijdens de dagopening. Voortaan starten we elke ochtend met een kleine oefening, even lekker de spieren losgooien. Onze projectgroep gaat onderzoeken of er buiten de deur mogelijkheden zijn waarbij we kunnen aansluiten (zie ook : www.sportloketwest.nl). Ook besluiten we bij de boswachter na te vragen of de wandelroute “die reeds bekend is in het bos” gemarkeerd mag worden. En of we deze misschien mogen voorzien van verschillende bewegingsopdrachten, zo maken we de route aantrekkelijk, een leuke combi van  “fun en uitdaging”.

Spado
Koen van der Steen die het project ‘sport en beweging’ leidt binnen Titurel, heeft samen met Jeroen Jonkers van Spado een leuk en vooral sportief initiatief uitgewerkt: Jeroen komt bij Titurel 5 atletiek clinics verzorgen, dat wordt een feestje! Op vier april a.s. trappen we dit sportevenement af met een clinic kogelstoten.
Omdat je nooit ‘zomaar’ mag beginnen met sporten, wordt elke training gestart met even inlopen en loopscholing om de spieren op te warmen.

Tot slot
We bespreken nog een aantal andere mogelijkheden om sport & beweging meer vorm te geven en maken met elkaar afspraken welke acties hiervoor nodig zijn. Benieuwd naar onze activiteiten? Neem dan regelmatig even een kijkje op “Titurel leeft”, daar lees je onze belevenissen en kun je mee genieten van de foto’s.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.