In 2021 realiseerden we op Titurel, landgoed Bieduinen, twee nieuwe woonlocaties met elk twee groepen. We creëerden binnen Titurel de mogelijkheid verschillende woonsferen aan te bieden; woongroepen met elk een eigen karakter en begeleidingsstijl, toegespitst op een bewonersgroep die meer gelijkenis vertoont.

Woonlocatie de Cluse ligt in het bos, op een paar minuten afstand van de villa, het hart van Titurel. De Cluse is een woongroep voor 16 bewoners die het beste gedijen in een rustige omgeving. Een omgeving die als basis minder prikkels heeft, het tempo is bedaard. Op deze plek komen alleen de bezoekers voor het huis – de bewoners – zelf. De locatie is volledig privé terrein.


De bewoners werken, wanneer ze dat kunnen – voor een aangepast aantal dagdelen – op het landgoed of hebben elders hun werk. Voor wie dat niet meer kan, wordt in deze groep specifieke activiteiten op maat georganiseerd. Creatieve activiteiten, koken, maar ook muziekbeleving, onderwijs en euritmie… een huiselijke sfeer staat voorop.

 

Bieduinenhof is de woonvorm in het hart van het landgoed, er wonen 16 bewoners. Rustig in het bos, maar wél met de reuring die bij het ‘hoofdkwartier’ van de organisatie hoort, en in de toekomst bij de theeschenkerij en het dierenpark. Een gedeelte van het landgoed wordt op termijn opengesteld voor bezoekers. In de theeschenkerij komt kleine horeca, gericht op fietsers, wandelaars en kleine groepen. Horeca, maar ondergeschikt aan de zorg.
De bewoners van Bieduinenhof floreren hierbij. Zij houden van rust maar zijn in hun contacten en bezigheden, soms ook in hun werk, ook gericht op het leven buiten Titurel. De bewoners geven, onder begeleiding, zoveel mogelijk zelfstandig vorm aan hun eigen leven.
Voor de bewoners van de bovengroep is wonen en leven in een groep belangrijk: daar vinden zij de gezelligheid. Ze vinden het belangrijk om samen te eten en zoeken ook op andere tijden elkaars gezelschap: samen TV kijken, een spelletje doen of activiteiten ondernemen.

Naast de twee huizen op het landgoed, hebben we ook een woonlocatie die gevestigd is in Hoogerheide. De woongroep Lohengrin woont in een rustige straat, midden in het dorp, nabij winkels en voorzieningen. De woonlocatie bestaat uit vier geschakelde nieuwbouw woningen, waar in totaal 16 bewoners wonen. Ook op Lohengrin hebben de woongroepen een eigen sfeer en ritme. We onderscheiden de leefgroep; een stabiele groep bewoners die bewust kiezen voor het groepswonen – het samen leven is leidend. Gezelligheid en samen activiteiten ondernemen, is voor de bewoners belangrijk.
De bewoners van de ontwikkelgroep zijn de jongeren van Titurel, ze komen vaak net van huis. De begeleiding is gericht op het ontwikkelen van basisvaardigheden. Sommige bewoners kunnen op termijn doorstromen naar zelfstandig wonen. De woongroep bestaat uit een kleine groep bewoners die met elkaar een eigen huishouding vormen. Zij zijn op elkaar ingespeeld en worden, naast hun individuele begeleiding, ondersteund in het samenwonen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.