We vieren de opening van de werkplaats en nemen een voorproefje op de toekomst!

Posted by on sep 30, 2018 in Titurel Leeft
We vieren de opening van de werkplaats en nemen een voorproefje op de toekomst!

Bijna 30 jaar geleden namen onze bewoners hun intrek in het statige monument op landgoed Bieduinen. De werkgebieden; het hout-, keramiek- en textielatelier, de mattenweverij en het onderwijs vonden een plek in een noodgebouw op het terrein de Cluse, verderop in het bos.De woonvoorzieningen in het monument raakten verouderd en dat gold  ook voor het onderkomen van de werkgebieden. Daarom werden toekomstplannen gesmeed in lijn met de ontwikkelingen in de zorg. De eerste stap in die plannen was het ombouwen van het oude dierenverblijf naar een nieuwe, ruime, werkplaats.
Afgelopen vrijdag, 28 september, was het zover: met veel trots en onder belangstelling van tal van geïnteresseerden, werd de nieuwe werkplaats officieel geopend. Met daarin een prominente rol voor onze bewoners zelf, die mee hielpen met het bouwen van de werkplaats. “Bouwen doen we samen” is het motto wat ook achterop hun bodywarmers staat. Het resultaat mag er zijn; een mooie werkplaats die ruimte biedt aan het hout- en keramiekatelier. De realisatie van de werkplaats werd mede mogelijk gemaakt dankzij een gift van het Jos de Graauwfonds. Voorzitter Stephan Vermeulen vertelde graag over hoe het fonds betrokken raakte bij Titurel en hoe zij het afgelopen jaar het project op de voet volgden. Burgemeester Adriaansen stipte de rol van Titurel in Putte en Hoogerheide aan en kijkt uit naar een toekomst waarin die verbinding nog meer vorm krijgt.

We hebben immers nog meer plannen. Katrien verwoordt het zo: “met de opening van de nieuwe werkplaats ronden we de eerste fase van onze accommodatieplannen af. Tegelijkertijd hebben we, samen met architect van Sambeek, van Oomen Architecten, de plannen getekend voor twee nieuwe zorgwoningen die we op het landgoed gaan realiseren. De bouwvergunning hiervoor is aangevraagd.” De zorgwoningen bieden elk woonruimte aan 16 bewoners die, afhankelijk van hun zorgvraag, meer op zichzelf of in een groep wonen. Daarnaast behouden we ook de woonvoorziening in Hoogerheide. Bouwbedrijf Berghbouw bouwt de nieuwe zorgwoningen op de zogenaamde modulebouwmanier, een efficiëntere manier van bouwen die voor minder belasting voor de bewoners zorgt.
“De restauratie en verbouwing van het monument vormen het sluitstuk van de accommodatieplannen. Hier willen we, naast ruimte voor de mattenweverij, het textielatelier, onderwijs en kantoren, ook een grote ontmoetingsruimte en theetuin realiseren. Met de opening van die theetuin opent Titurel de deuren voor de wereld om zich heen, op maat voor haar bewoners; die verbinding vinden we heel belangrijk” legt Katrien uit. Voor dit laatste grote project start ons team, samen met de Stichting Vrienden van Titurel, in de nabije toekomst een fondsenwerving campagne.

     
  • opening nieuwe werkplaats_01
  • opening nieuwe werkplaats_02
  • opening nieuwe werkplaats_03
  • opening nieuwe werkplaats_04
  • opening nieuwe werkplaats_05
  • opening nieuwe werkplaats_06
  • opening nieuwe werkplaats_07
  • opening nieuwe werkplaats_08
  • opening nieuwe werkplaats_09
  • opening nieuwe werkplaats_10
  • opening nieuwe werkplaats_11
  • opening nieuwe werkplaats_13
  • opening nieuwe werkplaats_14
  • opening nieuwe werkplaats_15
  • opening nieuwe werkplaats_121

 

Leave a Reply