“We branden onze laatste kaarsen”, het voorjaar is in aantocht

Posted by on feb 8, 2019 in Titurel Leeft
“We branden onze laatste kaarsen”, het voorjaar is in aantocht

Deel 1 Tekst door Janny
In februari is er al aanzienlijk meer daglicht dan in januari. De dagen lengen steeds sneller. De natuur gaat voorzichtig teken van leven tonen.

In de Keltische kalender werd op één en twee februari het feest IMBOIC gevierd, dat halverwege de winterzonnewende en het lentepunt ligt. Op deze dag werd Birgid geëerd, de godin van geneeskunde en vruchtbaarheid. In de Christelijke traditie wordt op twee februari Maria Lichtmis gevierd.

De periode van het lichtfeest begint 40 dagen vóór Kerstmis, met Sint Maarten, en wordt 40 dagen na Kerstmis afgesloten. We verwelkomen de vruchtbaarheid en het licht wat komen gaat en we branden onze laatste kaarsen.

Deel 2 Tekst door een bewoner van de cultturklas
Op vrijdag één februari hebben we Maria Lichtmis gevierd. Eerst verzamelden we ons in de kasteelkamer. Wij deden onze jassen aan en gingen naar buiten. Er stonden voor het gebouw grote potten met aarde klaar. In de potten stopten we de lonten in de gaten. Bob en Dominique hadden gezorgd voor gesmolten kaarsvet. In kannen goten we het gesmolten vet in de gaten. Toen staken we de kaarsen aan. Tegelijkertijd kwam de ster vanuit het zolderraam naar beneden. Samen zongen we het liedje “Stil nu” en andere lichtfeestliedjes.Leave a Reply