Titurel en Cargill Bergen op Zoom schrijven een gezamenlijk stukje geschiedenis

Posted by on feb 8, 2019 in Titurel Leeft
Titurel en Cargill Bergen op Zoom schrijven een gezamenlijk stukje geschiedenis

Al in het voorjaar van 2018 vonden Cargill Bergen op Zoom en Stichting Titurel elkaar in een ‘match’, georganiseerd door Stichting Samen in de Regio.

We leerden elkaar kennen: tijdens een rondleiding op Titurel krijg je al snel gevoel bij het reilen en zeilen van onze bewoners. We praatten over hoe wij zorg zien en vormgeven; het belang van jezelf (blijven) ontwikkelen naar je eigen talenten en kunnen, het belang van er voor elkaar te zijn en zorgen, het samen geschiedenis schrijven.

En zo begon… onze gezamenlijke geschiedenis met Cargill Bergen op Zoom. We uitten een paar lang gekoesterde wensen…de eerste was: een mooie, nieuwe tent. Om op te zetten als we een (jaar)feest vieren, wanneer we de jaarlijkse familiedag organiseren, of gewoon – om in de zomer een lange tafel onder te zetten en dan lekker lang van de avond kunnen genieten.
Daar konden ze bij Cargill wel wat mee – het resultaat is een prachtige bedoeïenentent die zij voor ons sponsorden. Blij mee!

Omdat wij geloven in wederkerigheid als basis voor een goede band, hebben een aantal bewoners van Titurel – in het kader van de festiviteiten voor het 40-jarig bestaan van Cargill, dus een beetje stiekem –  best veel give aways ingepakt.

Een andere droom was: de aanleg van een voedselbos – grenzend aan de ingang van het bos, nabij het grasveld. Het plaatje hadden we al lang in ons hoofd: de aanplant van struiken, bomen en planten. Die brengen ons vruchten, noten, zaden, blad(eetbaar) en kruiden… alles te gebruiken in de eigen keuken. Bovendien zorgt de aanplant van bloemen ook voor meer nectar in het bos, wat weer goed is voor de insecten en de vogels – zo werken we mee aan het vergroten van de biodiversiteit in het bos. Onze droom bleek prima te matchen met de jaarlijkse Earthday van Cargill – zij besloten hieraan een bijdrage te willen leveren.

De Cargill Earthday vindt traditioneel plaats in april, dit was echter niet het goede seizoen om alles te planten – we maakten een mooie symbolische foto waarmee we de intentie vastlegden – en spraken af met elkaar aan de slag te gaan in het najaar. Begin december togen een aantal Cargill medewerkers, samen met een aantal bewoners, begeleiders, de Titurel tuinman en de boswachter aan het werk om het voedselbos te verwezenlijken.

Er werden in totaal 1200 (!) boompjes, struiken en kruiden geplant – alles zorgvuldig uitgekiend door de boswachter en de vrijwilliger tuinman van Titurel. Op hun aanwijzingen werden de struiken en planten op de juiste plek geplant – wat een werk!
Nu moet de natuur het verder oppakken… hopelijk kunnen we deze zomer al smullen van de eerste oogst!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.