Geslaagde themabijeenkomst Autisme

Posted by on okt 30, 2014 in Nieuws van Titurel, Titurel Leeft
Geslaagde themabijeenkomst Autisme

Donderdag, 16 oktober, organiseerden Stichting Titurel en WVS een werkgeversbijeenkomst rond het thema ‘autisme op de werkvloer’. De bijeenkomst vond plaats bij Titurel, op het landgoed ‘Bieduinenhof’.

Vanaf een uur of drie arriveerden de deelnemers die, bij binnenkomst, hartelijk ontvangen werden door de bewoners van Titurel. Voor deze gelegenheid werden de gasten ontvangen in de woonkamer van de bewoners, waar ze koffie, thee en gebak aangeboden kregen.

Omstreeks half vier werden de deelnemers naar een andere ruimte geloodst, de kapel, waar de bijeenkomst startte met een welkomstwoord van Jan Meeuwisse, voorzitter van de Raad van Toezicht van Titurel. Wethouder Lars van der Beek opende de themabijeenkomst met een situatieschets van de hervormingen in de langdurige zorg en de consequenties daarvan voor zowel betrokken personen als het bedrijfsleven.

Het werd een boeiende middag, met sprekers die de materie inhoudelijk sterk wegzetten. Katrien Muylaert, manager primair proces bij Titurel, belichtte de diverse aspecten van autisme, vanuit haar persoonlijke ervaringen als moeder, haar kennis als professional en de ervaringen met de bewoners van Titurel.

Dat mensen met een stoornis in het autistisch spectrum prima werknemers zijn, getuigde Rob Leenaarts, eigenaar van Restaurant Jagersrust. In zijn keuken werken onder andere een bewoner van Titurel en een stagiaire met een stoornis in het autistisch spectrum. Hij legt uit dat werken met mensen met autisme meer aandacht en maatwerk vraagt, “het is een beetje puzzelen”. Maar geeft ook veel voldoening en energie, het is mooi om mensen te zien groeien. Dat beaamt ook Ad Rommens, die vanuit zijn werk bij WVS, mensen met autisme begeleidt op de werkvloer. Naast het bieden van voldoende structuur en houvast, is het van belang “op maat” te kijken naar wat iemand kan en dat steeds bijsturen.

Adriënne Ogier besluit de bijeenkomst met een presentatie over de Participatiewet: wat houdt het in, wat wordt er verwacht (en voorgeschreven), wat zijn de consequenties.
In de woonkamer hebben de bewoners inmiddels gezorgd voor lekkere hapjes en drankjes, hier wordt nog even gemoedelijk nagepraat.

Noot: op woensdag 22 oktober verscheen een mooi artikel over deze bijeenkomst in de “Gazet van Bergen op Zoom”.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.