Cultuurklas bezoekt moskee, tekst door Jona

Posted by on jul 22, 2016 in Titurel Leeft
Cultuurklas bezoekt moskee, tekst door Jona

Op 13 juli is de cultuurklas van Janny naar de moskee in Roosendaal gegaan. We gingen er naartoe om de periode geloof en religie af te sluiten. Het was best een fijn uitje. Aanvankelijk zouden we alleen rondkijken maar we kregen een echte rondleiding door de Imam (de “priester” in het islamitische geloof). De meeste mensen waren wel een beetje opgewonden: niemand was ooit in een moskee geweest. De imam stelde ons echter op het gemak door ons gewoon relaxed en op een fijne manier rond te leiden in de moskee.

Moskee bezoek_1

Als eerste deden we onze schoenen uit in de hal. Het is de bedoeling dat je je schoenen uittrekt als je een moskee betreedt. Het kleed zou er uiteindelijk behoorlijk vuil van worden want een dienst wordt staand, zittend en knielend beleefd.

We werden rondgeleid door de zaal waar de diensten worden gehouden, en kregen te horen hoe het naar de moskee gaan wordt beleefd. Er zijn zes diensten per dag. Rond 3en, rond zonsopgang, in de middag, rond zessen en twee in de avond. Er zijn geen vaste tijden voor de gebeden.

De imam begon te vertellen over de islam en iedereen van de groep voelde zich er goed bij. Het was duidelijk dat de islam geen eng geloof is ofzo. Wat hij zei, ging recht naar ons hart en we werden er blij van. Hij hing geen enge doctrines aan, de islam is er gewoon op gericht dat je een goed mens bent. Je wordt gewoon gestimuleerd om een goed mens te zijn, er voor anderen te zijn en ook om eerlijk te zijn (tegen jezelf en andere mensen). De Imam beantwoordde ook vragen die we hadden over de islam en iedereen was tevreden met de uitleg.

Nadat we hadden gehoord hoe een dienst in elkaar zat en een kleine samenvatting van de islam hadden gehoord, gingen we verder met de rondleiding. We zijn nog gaan kijken bij klas lokalen die ook in de moskee staan (voor geloofsleer en Arabisch). We hebben geluisterd naar wat er vanuit de moskee wordt georganiseerd en na afloop kregen we heerlijke Marokkaanse thee met koekjes.

Na afloop hebben we Judith’s verjaardag gevierd. Het was een mooie dag.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.